Moderator© Értékesítési Rendszer oldalát Juhász Attila kezeli. Sütik is vannak, nyilván. Rendben!
Menü

Te melyik vállalkozói típusba tartozol?


Mit tegyél, ha egy lelkes amatőr vagy egy kockázatkereső innovátor típusú vállalkozóval találkozol?
Érdemes vele együtt dolgozni?
Mit tegyél, hogyan fejlődhetsz, ha Te tartozol ebbe a csoportba?

 


 

Pályafutásom során azt tapasztaltam, hogy a vállalkozókat nagyon jól meghatározható 5 kategóriába lehet sorolni:

 • lelkes-amatőr

 • hadi sérült

 • halott

 • megfontolt innovátor

 • kockázatkereső innovátor

Ezeket a kategóriákat azért alkottam, hogy ha valakivel találkozom, el tudjam dönteni, hogy érdemes-e vele együttműködésben gondolkozni, vagy sem. Ezt most szívesen megosztom veled. Gondolkozz el, hogy Te melyik kategóriába tartozol, ugyanakkor gondolkozz el azon, hogy a környezetedben levő vállalkozók melyik kategóriába sorolhatók.

Lelkes-amatőr vállalkozó

Ebbe a kategóriába tartozik minden kezdő vállalkozó, de van, aki évek múlva sem tud rajta túllépni. Hihetetlen munkabírásuk van, éjt nappallá téve tudnak dolgozni, de gyakran kiforrott koncepció, üzleti terv nélkül vágnak bele a vállalkozásba. Három altípusuk különböztethető meg:

A: önfejű:

Amibe belekezdett, azt vagy sikerre viszi, vagy élete árán is küzd utolsó leheletéig. Nehezen látja be, ha rossz üzletbe vágott bele, vagy valamit rosszul csinált. A gyenge koncepciót rengeteg munkával próbálja ellensúlyozni. Ezt a típust, ha megpróbálod meggyőzni, hogy az irány talán nem megfelelő, akkor olyan érzésed van, mintha egy vasbeton falat próbálnál meg puszta kézzel áttörni.

Mit tegyél, ha ilyen vagy?

Fejlődnöd kell!

Egy sikeres vállalkozó képes megújulni, képes belátni, ha hibázik. Egy vállalkozó nem attól lesz sikeres, hogy nem hibázik, hanem attól, hogy képes a hibáit belátni és tanulni belőle.

Mit tegyél, ha ilyen vállalkozó van a környezetedben?

Ne próbáld erőből megváltoztatni, mert nem fog menni. Tegyél néha finom utalást arra, hogy talán érdemes lenne újragondolnia a dolgokat és ha esetleg belátja, hogy rosszul döntött, akkor a helyes irányba fordulni. Légy türelmes! Az erőszakosabb fellépés garantáltan zsákutca és feszültséghez, veszekedéshez vezet.

B: kapkodó:

Egyik nap még X dologgal foglalkozik és az a világ legjobb üzlete, de másnap már az a múlt és új szelek fújnak nála. Mindig új irányt keres. Az új iránti lelkesedés viszi előre, viszont amint a legkisebb akadályba is ütközik, azonnal új irányt keres. Ebbe a kategóriába tartozó vállalkozók között is találunk olyat, aki gyorsan túllép ezen a szinten és találunk olyat, aki évek múlva is az óriási lehetőséget keresi és mindenbe belefog, amit csak lát.

Mit tegyél, ha ilyen vagy?

Tanulj és fejleszd saját képességeidet! Túlságosan a megérzéseid rabja vagy és a lelkesedés visz előre. Legyél megfontoltabb, ne kapj bele egy hirtelen megjelenő óriási lehetőségbe, hanem gondold végig, hogy érdemes-e váltani. A siker sosem jön pillanatok alatt, azért meg kell dolgozni. A motivációddal nincs gond, viszont nem vagy elég analitikus. Fejleszd a menedzseri oldaladat! Olvass vezetéselmélettel, menedzsmenttel foglalkozó könyveket, szakanyagokat.

Mit tegyél, ha ilyen vállalkozóval találkozol?

Ne számolj vele hosszú távon! Nem lehet tudni, hogy melyik pillanatban hátrál ki az együttműködésből, mikor lát meg egy sokkal fényesebb lehetőséget, amiért mindent eldob.

C: fejlődőképes:

A legritkább esetben indul egy vállalkozó pályafutása úgy, hogy ebbe a kategóriába sorolható. Tipikusan vagy az “A”-ból, vagy a “B”-ből fejlődik tovább. Önfejlesztő. Tudja, hogy a vállalkozása pont akkorára fog nőni, amit az ő képességei még megengednek, éppen ezért sokat tanul és igyekszik nem érzések, szubjektív tényezők alapján vezetni a cégét, hanem keresi azokat a fix, objektív mutatókat, amik alapján a cége fejlődésnek tud indulni.

Mit tegyél, ha ilyen vagy?

Legyél büszke magadra! Az ilyen típusú vállalkozó nagyon ritka és óriási lehetőségek állnak előtte. Csak így tovább és figyelj saját magad fejlesztésére! A céged hanyatlásának első jele, ha úgy érzed, hogy mindent tudsz és már nem hajt a vágy, hogy új ismeretekre tegyél szert.

Mit tegyél, ha ilyen vállalkozóval állsz kapcsolatban:

1: örülj!

2: Próbálj meg minél szorosabb együttműködést kialakítani vele. Óriási jövő előtt áll és ha együtt haladtok ezen az úton, akkor előtted is.

 

Hadi sérült vállalkozó

A közelmúltban óriási traumán esett át. Ilyen lehet egy óriási visszaesés, egy nagyon rossz üzletkötés, amin sokat veszített, magánéleti válság, vagy a cége tönkre ment. Ezen az állapoton a legtöbb vállalkozó átesik, ami az adott helyzetben nagyon nehéz időszaknak tűnik, de itt dől el, hogy hosszú távon sikeres vállalkozó lesz, vagy elmerül a süllyesztőben és átkerül a “halott vállalkozó” kategóriába.

Jelek, amik arra utalnak, hogy halott vállalkozóvá fog válni:

 • teljesen magába fordul és ez hetek múlva sem változik

 • nem keresi a megoldást, hanem az adott problémán mereng és felelőst keres (saját magán kívül)

Jelek, amik arra utalnak, hogy sikeres jövő előtt áll:

 • rövid időre esetleg magába fordul, de megrázza magát és elkezdi keresni a kiutat

 • a szorult helyzetből is képes motivációt meríteni

 • óriási elszántsággal dolgozik a megoldáson

 • a külső okok keresése helyett azon jár az agya, hogy mit tudna tenni a helyzet javításáért

Halott vállalkozó

Hogy néz ki a vállalkozása:

 • az elmúlt években semmilyen változás nem történt nála. A boltja/irodája ugyanúgy fest, mint 5 évvel ezelőtt, csak a bútorok koptak meg és a légkör lett síri.

 • munkatársak motiválatlanok, csak a pénzért dolgoznak

 • az elmúlt időszakban egyetlen reklámja sem volt, semmilyen újítás nem történt

 • ugyanazokat a termékeket/szolgáltatást árulja ugyanúgy, mint évekkel ezelőtt

 • a cégvezető motiválatlan, kilátástalannak látja helyzetét

 • a megoldást kívülről várja, vagy talán már ebben sem hisz és így a világot okolja saját helyzetéért

Miről ismered fel az ilyen vállalkozót?

 • folyamatosan panaszkodik

 • ha megkérdezed, hogy milyen napja volt, elkezd panaszkodni és órákig tudja folytatni.

 • a beszélgetés végére neked is elmegy még az élettől is a kedved

 • ha megkérdezed, mi az oka a helyzetének, akkor másokat okol.

Mit tegyél, ha Te magad ilyen vagy?:

Sürgősen változz meg!

Nem csak a cégedet pusztítod, de saját magad is és a környezeted is el fog tőled fordulni. Vegyél ki egy hét szabadságot és csinálj valami teljesen mást! Fel kell töltődnöd és újra élettel kell megtöltened a vállalkozásodat, különben életed végéig ugyanabban a nyakig érő sárban fogod tölteni az idődet, amire a cégtáblád van kiakasztva. A helyzeteden csak és kizárólag Te tudsz változtatni. Itt az ideje, hogy ezt megtedd! Ha Te nem változol, senki sem fog megmenteni. Önfejlesztés! Vegyél meg néhány könyvet a motiváció, önfejlesztés, cégfejlesztés témakörben és olvasd el azokat. Ha újra érzed magadban a tettvágyat, akkor pedig nehogy megállj! A céged sikere saját magad fejlesztésén keresztül fog megvalósulni.

Mit csinálj, ha ilyen vállalkozóval találkozol?

Menekülj!

Ezek a vállalkozók energiavámpírként működnek és mivel a saját helyzetükért nem tudnak felelősséget vállalni, így környezetükben csak rombolni képesek. Leszívják az energiáidat, kárt okoznak és lehetetlen velük együttműködni. Munkájuk minősége megegyezik életminőségükkel, így teljesen biztos, hogy nincs rájuk szükséged. Ne kísérletezz a megmentésükkel, mert minél inkább szeretnéd őket kirángatni a mocsárból, annál inkább húznak be Téged is. Az ilyen partnerekkel zárd le a kapcsolatot és keress új partnert.

Megfontolt innovátor

Leggyakrabban a hadi sérült vállalkozóból kerül ki, miután talpra állt. A cége stabil helyzetben van, de tudja, hogy ez csak időleges. Fejlődnie kell és keresi a megoldásokat. Képes kockázatot vállalni, de nagyon megfontolt. Egy-egy újabb megoldásba csak akkor kezd, ha azt minden oldalról megvizsgálta és mérlegelte a kockázatot. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy a legrosszabb eshetőség sem rendítheti meg a cégét, akkor hajlandó csak belevágni. Meggondolt, kiszámítható, igazi profi cégvezető, aki ha egyszer döntést hozott, akkor kitart mellette.

Mit tegyél, ha ilyen vállalkozó vagy?

Legyél büszke magadra, a sikereidre és dolgozz tovább! Ügyelj arra, hogy a motivációd mindig megmaradjon, mert ha ez megkopik, akkor a dolgok rossz irányba fognak fordulni, ami csak idő kérdése.

Mit egyél, ha ilyen vállalkozó van a környezetedben?

Valószínűleg Te is tudod, hogy milyen kincsre bukkantál. Kiváló az együttműködésetek, mindig számíthatsz rá és tudod, hogy amit megígér, azt meg is teszi. Néha nehéz vele megállapodni, mert esetekben túlságosan körülményesnek tűnhet, de hidd el, pont ez az analitikus látásmódja az, ami számodra is biztonságot jelent.

 

Kockázatkereső innovátor

A vállalkozók fenegyerekei.

Mindig valami olyasmin törik a fejüket, ami alapjaiban rázza meg a piacot. Számukra csak a totális piaci uralom a cél és ezért hajlandóak szinte bármekkora kockázatot vállalni. Szívesen mesélnek a terveikről, de azok gyakran nevetségesnek tűnnek az átlagos emberek számára, hiszen olyan nagyok, olyan meghökkentőek, amivel a legtöbben nem tudnak mit kezdeni. Kívülállóként könnyű összekeverni a lelkes amatőr vállalkozó, kapkodó alfajával. A különbség az, hogy ezek a vállalkozók nagy múlttal rendelkeznek, óriási terveik mögött racionális alapok és nagy szakmai tapasztalat rejlik, viszont alaptermészetüknél fogva mindig olyan hegycsúcsot keresnek, amit még senki sem mászott meg. Ennél már csak az nagyobb kihívás számukra, ha olyan hegycsúcsot találnak, amit más még csak meg sem próbált megmászni.

Ezek a vállalkozók gyakran sok, régebben szerzett hadi sérüléssel rendelkeznek, de ezeket mint hősi ereklyéket viselik. Büszkék a sikereikre, nyíltan beszélnek a kudarcaikról is, hiszen tanultak belőle és ezáltal még erősebbé váltak.

Mit tegyél, ha ilyen vállalkozó vagy? Az alaptermészetedet nem tudod megváltoztatni, így továbbra is irány a világbirodalom építése, de legyen melletted valaki, aki képes rendet tartani és elviseli a hódítási kísérleteiddel járó káoszt és képes rajta uralkodni.

Mit tegyél, ha ilyen vállalkozó van a környezetedben?

Ezek a vállalkozók olyanok, mint a rulett. Lehet, hogy a nyerőre teszel és meg fogsz gazdagodni, de lehet, hogy mindenedet elveszíted. A felelősség a tied!

Összefoglalva

Fejleszd magad, hogy abba a kategóriába kerülj, amelyikbe szeretnél, viszont ennél fontosabb, hogy olyan cégvezetőkkel vedd körbe magad, akik előre visznek Téged és azokat azonnal, radikálisan és véglegesen tüntesd el a környezetedből, akik visszahúznak.

Sok cég azért nem képes haladni, mert rossz emberekkel van körülvéve. Rázd le magadról azokat, akik visszahúznak és találj olyan partnereket, akik pedig hozzá tudnak járulni a sikereidhez.

 

Kategória: Vállalkozói Gondolkodásmód

Szerző: Surányi Ferenc

Tartalomhoz tartozó címkék: VHK Blog Cikkek