Moderator© Értékesítési Rendszer oldalát Juhász Attila kezeli. Sütik is vannak, nyilván. Rendben!
Menü

Hogyan szerez vevőt egy profi cégvezető?

Hogyan szerez vevőt egy profi cégvezető?
Milyen módon aknázhatod ki a legtöbb lehetőséget?
Érdekel egy valós példa, hogy miért érdemes átgondolni és összeállítani egy marketingtervet?

Akkor Gokartra fel!


 

 

Marketingterv gokartpálya

tulajdonosok számára

Egy héttel ezelőtt tettem egy ígéretet a keresztfiamnak (8 éves). Azt ígértem, hogy vasárnap elviszem gokartozni.

Erre a tegnapi napon került sor, amikor kiválasztottam interneten, hogy melyik gokartpályára megyünk. Alaposan utána jártam, hogy 8 éves gyerek milyen gokarttal, hogyan mehet. Amíg a sorunkra vártunk, beszélgetni kezdtem a pálya üzemeltetőjével, aki elmondta, hogy nagyon rosszul megy az üzlet. Az emberek nem költenek a szórakozásra és így nagyon kevés bevételük van és egyébként is a kormány, stb. Gondoltam kicsit kifaggatom, mit hogyan csinál.

Ezek közül a tények:

  • - van egy weblapjuk, amit 50.000 Ft-ért csinált egy ismerős (Megnéztem. Megérne egy esettanulmányt.)
  • - szórólapjuk nincs

  • - újságban régen hirdettek, de nem érte meg

  • - az egyetlen vevőszerző eszközük a forgalmas út szélén levő zászló, illetve a főútról lehet látni a gokartpályát

  • - van 10 gokartjuk, egy 650 méteres szabadtéri pálya és elkezdtek évekkel ezelőtt készíteni egy fedett pályát, de a munkák leálltak, mert elfogyott a pénz, így gyakorlatilag évente 4-5 hónapot tudnak csak dolgozni.

  • - egy futam 8 percig tart és ennek az ára 2.000 Ft

Kezdjük akkor:

A legfontosabb, hogy meghatározzuk, ki a vevőnk!

A gokartpályán körbe néztem és a következőt láttam:

25-40 éves férfiak feleséggel, vagy barátnővel és tipikusan 14 év alatt gyerekek szüleikkel. A gokartpálya üzemeltetője is megerősítette a meglátásomat, miszerint nagyobb baráti társaságok szoktak jönni, illetve családok, akiknél apuka még nem nőtt fel teljesen és a gyermeki ösztön, ott van benne és a “elviszem a gyereket gokartozni, de nehogy legyen valami baja, én is megyek a pályán” hivatkozással pattan be a gokartba és kezd őrült száguldásba.

Tehát célcsoport meghatározása:

25-40 év közötti férfiakból álló baráti társaság, akik viszik magukkal barátnőjüket, feleségüket,8-15 év közötti gyereküket illetve: 25-40 év közötti szülők 8-15 éves gyerekkel.

Amíg vártunk a sorunkra, elkezdtem beszélgetni az egyik ilyen társasággal, akik beszámoltak, hogy délelőtt amikor erre jöttek, gondolták megállnak egy 8 perces futamra. Ekkor volt délután 15.30. Azóta legalább 5-ször mentek. A társaság 6 főből állt. Ekkor már menni készültek, mert a társaság nagy része még reggelizni sem reggelizett és mindenki éhes, szomjas volt. Tehát könnyen megállapítható, hogy a szolgáltatás annyira “betalál” a célpiacnak, hogy utána alig bírják abba hagyni. Ezt jómagam is megtapasztaltam.

Mit kínálunk: 650 méteres pályán gokarttal körözhetsz 8 percig.

Mit kap a vevő: Adrenalin! Előtör mindenkiből a versenyszellem. Mindenki figyeli a köridőket és megpróbál egyre jobb és jobb lenni, legyőzni a másikat. Hatalmas küzdelmek, kipördülések, óriás ujjongás, vagy szentségelés, amikor valaki csak 3 századdal ver meg minket. Folyamatos késztetés, hogy “Menjünk még egy versenyt!” Totális kiszakadás a mindennapokból. Kiváló program családok, nagy haveri társaságok számára.

Hogyan lehetne ezt az egészet úgy felfuttatni, hogy mind a pálya, mind a gokartok folyamatosan ki legyenek használva?

A marketingterv célja, hogy a lehető legtöbb 20-40 év közötti (tehetősebb) férfi korosztállyal ismertessük meg a gokartozást, mely alkalmával a legjobb ha 5-10 fős csoportokban jönnek, mert így tud kialakulni a versenyszellem, a versenyzés élménye, mely szükséges ahhoz, hogy a vevő igazán jól érezze magát.

Hol van a vevő? Hol jár a célpiacunk? Hol tudnánk hatékonyan megszólítani? Tipikusan Pub-ban, Pizzériában, kávézóban, moziban, fitnesz teremben, autókozmetikában, stb. Tehát a leghatékonyabb ha itt reklámozunk.

Mit reklámozzunk?

A probléma jól látható! Ha egyszer már valaki kipróbálta a gokartozást, utána azonnal vissza akar ülni és minél többet megy, annál inkább függő lesz, azaz annál gyakrabban fog visszajárni. Tehát célszerű lenne reklámozni egy őrült kedvezményt, mely kifejezetten 20-40 éves tehetősebb férfiaknak szól, akik 5-10 fős társaságokba verődve jönnének a gokartpályára.

Az üzenet innen nagyon egyértelmű:

Itt egy kupon, melyet akkor válthatsz be, ha legalább 5, de maximum 10 haveroddal jössz gokartozni. A kupon egyszeri alkalommal használható fel és feljogosít ingyenes gokartozásra. Az időtartam 8 perc, egyszerre mehettek a pályán és csak hétköznap használható fel (hétvégén elég sokan gokartoznak, hétköznap viszont szinte senki). A kupon felhasználásának feltétele, hogy felmutatod a blokkot, ami alapján megkaptad a kupont (megelőzendő, hogy mindenkinek osztogassák a kuponokat)

A kupont el kell készíteni egy nagyjából névjegykártya méretben, melyet be lehet tenni a pénztárcába. Megkeresni a környék nívósabb szórakozóhelyeit, fitnesztermeit és megállapodni velük, hogy minden olyan ügyfelüknek, aki mondjuk – szórakozóhely esetén – 10.000 Ft felett költ, adhatnak ajándékba egy ilyen kupont. Fitneszterem esetén havi bérletet váltók kaphatnak egy ilyen kártyát.

Ez azért jó a partnereknek, mert ösztönözhetik a vevőiket, hogy költsenek többet. Pl egy étteremben: “ Jelenleg a fogyasztásuk 8.000 Ft. Ha kérnek még egy kört, meghívjuk önöket egy gokartozásra maximum 10 fő-ig.” Ember nem lesz, aki ezt kihagyná.

A gokartpálya üzemeltetőinek ez azért jó, mert a kupont csak az kapja meg, aki tehetősebb és nem gond számára akár 10.000 Ft-t elkölteni egy étteremben, Pub-ban, vagy mondjuk 10.000 Ft-ért havi bérletet venni egy fitneszteremben.

Üzenet meg van. Hogyan lesz ebből pénz?

A társaságoknak előre be kell jelentkezni. Megérkeznek. Az autók elő vannak készítve, pálya le van takarítva. Bepattannak, versenyeznek. Vége az ingyen körnek. Kiszállnak, jön az eredményhirdetés.

Nem egyszerűen csak kiosztunk egy lapot, hanem hirdetünk harmadik, második és első helyezettet. Az első helyezett kap egy oklevelet, amit ott helyben számítógépen lehet kinyomtatni névre szólóan.

“Amíg az oklevelek elkészülnek, nem akartok menni még egy futamot?”

Teljesen biztos vagyok benne, hogy a társaság egyöntetűen fog visszapattanni a gokartba és fognak versenyezni, ami már fizetős. Már a legelső fizetős alkalommal bőven meg fog térülni a befektetésünk és minden egyes újabb vásárlás növeli a kasszánkat, hiszen hétköznap van, amúgy a gokartpálya közelébe ilyenkor a kutya sem jönne, mi meg folyamatosan fogadhatjuk az ingyenes gokartozókat, akik a nap végére rengeteg pénzt költenek el, nagyon jól érzik magukat, nagyon elégedettek.

 

Viszont itt nem szabad megállni!

Tegnapi napon, amikor eljöttünk, senki meg nem kérdezte, hogy mikor jövünk legközelebb, senki nem adott egyetlen kupont sem, amit mondjuk a következő 2 hétben tudunk beváltani.

Tehát a teendő, amikor mindenkinek már a fülén folyik az adrenalin, de már indulnak haza.

“Fiúk! Itt egy kupon, ami 50%-os kedvezményre jogosít egy futam erejéig, legalább 5, maximum 10 fő számára. A kupont a következő 2 hétben tudjátok beváltani!”

Itt viszont még mindig nincs vége!

Felül írtam, hogy a délelőtti “csak beugrunk egy futamra”csapat, aki még délután 15.30-kor is ott volt, már indulni készültek. Miért? Mert éhesek, szomjasak voltak!

A gokartpályán sem egy szendvicsautomata, sem üdítő automata nem volt. Büféről nem is beszélek. Ezek az emberek még rengeteget költöttek volna, ha lehetőségük lett volna enni, inni és valószínűleg estig gokartoztak volna.

Ha gokartpályád van, próbáld ki a fenti kampányt és számolj be az eredményekről! Ha valami teljesen mással foglalkozol, figyeld meg, hogy mit miért írtam, mit miért csinálunk. Fordítsd át a saját bizniszedre és valósítsd meg!

Látnod kell, hogy ma az amatőr, “hobby” cégvezetők hullanak, mint a legyek!

Ők azok, akik egyfolytában panaszkodnak, hogy nagyon könnyen, minden megerőltetés, gondolkozás nélkül nem tudnak pénzt keresni. Persze, hogy nem!

Az amatőr cégvezetők egy kihaló “állatfaj”, akinek a helyét a profi cégvezetők veszik át, akik hajlandóak gondolkozni, hajlandóak tanulni, hajlandóak tervezni és hajlandóak megvalósítani!

Azzal semmi gond nincs, ha most még inkább tartozol a “hobby” cégvezetők közé, hiszen van lehetőség arra, hogy tanulj! Azzal viszont már van gond, ha ráébredsz arra, hogy eddig nem csináltad jól, most már tudod, hogy változtatni kéne, de nem teszed. Ebben az esetben a jövőd egyértelmű.

 

Kategória: Vállalkozói Gondolkodásmód

Szerző: Surányi Ferenc

 

Tartalomhoz tartozó címkék: VHK Blog Cikkek