Moderator© Értékesítési Rendszer oldalát Juhász Attila kezeli. Sütik is vannak, nyilván. Rendben!
Menü

A céged életpályája

Tudtad, hogy szinte minden új cég ugyanazon az életpályán megy keresztül, így a Tied is?

Melyek ezek a szakaszok? A Te vállalkozásod hol tart éppen?

Szeretnéd, hogy Happy End legyen az út végén?

 


Kategória: Vállalkozói Gondolkodásmód

Szerző: Surányi Ferenc

Tudtad, hogy szinte minden új cég ugyanazon az életpályán megy keresztül, így a Tied is?

1. lépés az ötlet:

Kipattan a leendő cégvezető fejéből egy ötlet, amibe szerelmes lesz és tűzön-vízen keresztülvíve nekiáll a megvalósításnak. Nem törődik a károgó rokonokkal, barátokkal, semmi más nem lebeg a szeme előtt, csak az, hogy álmait valóra váltsa.

2. lépés a beruházás:

A cég indulásakor a létező összes tartalékot beleöli a cégbe és ezen túl a nap 24 óráját is. Ott van az üzlethelyiség kialakításánál, maga rakja a téglát, vagy éppen maga pakolja a bútorokat és folyik a fülén az adrenalin… Holnap kapunyitás!

3. lépés a “gyerünk-gyerünk” korszak:

elindul a cég és az elsődleges jelek biztatóak. Jönnek a vásárlók, megy az üzlet. Az első időszakban még csak kényelmesen, néha még szusszanásnyi idő is marad, de szépen telik a kassza. Egyre többet dolgozik a cégtulajdonos, besegítenek a rokonok is és a szekér egyre gyorsabban halad.

4. lépés a növekedés:

Egyre kevésbé bírod a rengeteg munkát, itt az ideje felvenni 1-2 embert, kéne egy nagyobb teherautó, néhány gép és a számítógépek is elavultak. Itt lehet, hogy még több családtag segít be, de lehet, hogy ismerősök ajánlása révén jönnek új munkatársak, a lényeg viszont egyértelmű. A cég növekszik!

5. lépés lassul a fejlődés:

Valami történik és a beruházás után néhány évvel a dolgok valahogy nem olyan rózsásak. A fejlődés lelassul,  egyre többet dolgozol, egyre több a probléma. A könyvelői jelentés szerint az előző éves árbevétel, illetve eredmény több volt, mint az idei.

6. lépés: Meg van a megoldás:

Mivel a számok egyre szerényebbek, rá kell erősíteni a marketingre. Itt az ideje, hogy többet reklámozzunk.

7. lépés: továbbra sem jönnek az eredmények:

Itt igazából mindegy, hogy a 6. pontban eredményes voltál-e vagy sem, a gondok valahogy nem akarnak megoldódni, sőt egyre mélyebbek. Egyre nehezebb kifizetni a számlákat, egyre többet kell dolgozni, már nem fejlődésről beszélünk, hanem szinten maradásról.

Itt az út három irányba válik.

Nézzük az “A” utat.

8/a lépés: leépítés:

Elküldjük a munkatársakat, eladjuk a gépek egy részét minden létező költséget megpróbálunk lefaragni. Tudatosan építed le a céget, hogy kezelni tudd a helyzetet. Jó esetben ez sikerül is. Visszamész dolgozni a cégbe, újra Te leszel az értékesítőtől, az ügyvezető igazgatón keresztül a takarítónőig minden és tudomásul veszed, hogy ez így van rendjén és szépen telnek az évek.

Jöjjön a “B” út:

8/b lépés: szupermen a cégvezető:

Te, mint cégvezető ennél nagyobb gondokat is megoldottál. Képes vagy bármekkora gondon úrrá lenni, és megoldani azt. Összeszorítod a fogad és még keményebben dolgozol és a dolgok elkezdenek konszolidálódni. A cég nyereségessége eléri a 0-t és már nem vagy veszteséges. A munkatársak a cégben ledolgozzák a napi szükségletet, Te még bent maradsz éjjelig és néha világos van, amikor haza indulsz. Te viszed el a válladon az egész céget munkatársakkal, cégautókkal, hitelekkel, mindennel. Egy szupermen vagy, aki bármekkora terhet képes elviselni. Ha ezen az úton haladsz, van 9. pont.

9/b lépés: szupermen elfárad:

Szupermen is elfárad egyszer. Lehet, hogy magadtól látod be, hogy elfáradtál, lehet, hogy az orvosod szól, hogy jó úton haladsz a “beledöglik a munkába” cél felé és emiatt lassítasz, vagy az is lehet, hogy egyszerűen belefáradsz. Ez igazából mindegy, de a cég pillanatok alatt megy tönkre, hiszen kiszállt szupermen. Jó esetben nincs céges hitel a magánvagyonodon, illetve a magánvagyonoddal nem felelsz a cég kötelezettségeiért. Rossz esetben igen..

Nézzük azt az egyetlen utat, aminek a végén Happy End van.

Még mielőtt rátérnék a 8 pontra, két lehetőség van.

1: Nem ismertél magadra egyetlen pont sem igaz rád és a céged fantasztikusan működik. Nem is voltál sosem ilyen helyzetben.

2: Libabőrös a hátad, mert szinte szóról szóra leírtam az eddigi pályafutásod és azt kérdezed, honnan tudok ennyit rólad.

A válasz igen egyszerű. Ezen az úton gyakorlatilag minden cégvezető végig megy. Lehet, hogy ennek az útnak az elején vagy. Lehet, hogy Te most jársz a 3. pontnál, de a céged már 10 éves. Az időtáv mindegy, a lényeg, hogy ezen az úton garantáltan végig fogsz menni. A kérdés, hogy van-e megoldás és mi az.

8/c lépés: a megújulás:

Az egyetlen helyes út a megújulás, aminek során felfedezed a korlátokat a cégedben. A korlát három helyen lehetséges, de a legtöbb esetben mindhárom korlát ott van a cég előtt, amit meg kell oldania.

1. korlát: A piaci korlát:

Szinte minden piac folyamatosan törekszik a telítődésre a kínálati oldalon, azaz egyre több cég lép be és egyre erősödik a piaci verseny. Ezzel együtt a piac keresleti oldala folyamatosan ingadozik. Ha egyre több vevő van, nem tűnik fel, hogy egyre több az eladó is, viszont ha a vevőszám csökken, egyik pillanatról a másikra úgy érezheted, hogy nagyon nehéz helyzetbe kerültél és radikálisan esett a bevételed, de ekkor még nem kezd el egyre kevesebb cég lenni. Kitartanak és amikor már szinte mindenki kivérzett, csak akkor csökken a kínálati oldal is.

Hogyan tudod a piaci korlátot átlépni?

Marketinggel: Egyre többet reklámozol, hogy így halászd el a vevőket a konkurensek elől. Ez viszont nagyon (NAGYON!) veszélyes. Azért, mert ha a 2. és 3. korlátot nem sikerül átlépni, akkor a cég vagy azért fog tönkre menni, mert nem eredményes a marketing, vagy azért, mert eredményes.

Vagy azért lesz szomorú vége a dolognak, mert nem tudod, miért nem vásároltak az emberek és így nem is tudsz rajta változtatni, vagy azért, mert ugyan az emberek vásároltak, de a megnövekedett igényeket, illetve ebből fakadó adminisztrációs terhet és elszámoltatást nem tudtad megfelelő szinten teljesíteni, amik garantálják, hogy nem lesz Happy End.

Viszont ha az 1. korlát átlépése társul a 2. és 3. korlát átlépésével, akkor nagyon jó úton haladsz.

2. korlát: a cégvezető:

Egy kisvállalkozásnál, ahol még nincs középvezetői szint, ott a cég egy az egyben olyan, mint a cégvezető. Ugyanazok az erősségei és ugyanazok a gyengeségei. Gyűlölöd a papírmunkát? Valószínűleg a cégedben hegyekben állnak a rendezésre váró iratok és folyamatosan gond egy-egy szerződés megtalálása.

Imádsz értékesíteni? A céged magas fokon képes új ügyfeleket szerezni.

Gyenge vagy a munkatársak motiválásában? A munkatársaid félnek tőled, vagy egyáltalán nem tisztelnek, de az biztos, hogy nem úgy tekintenek rád, mint egy vezetőre. Ez a meghatározó a munkahelyi légkörben is és az ebből fakadó káoszt érzik a vevők is.

Mi a megoldás? Fejleszteni kell magad, illetve el kell érned, hogy a gyengeségeid ne legyen hatással a cégedre, csak az erősségeid.

Gyenge vagy a papírmunkában? Bízd rá valakire az iratok rendbetételét és Te a közelébe ne menj ezeknek!

Kiváló vagy az értékesítésben? Szervezz ki mindent, amit csak lehet és foglalkozz eladással!

Rossz vagy a munkatársak motiválásában? Nevezz ki egy vezetőt, aki jó benne és csak vele tartasd a kapcsolatot.

Ha láttad az Üvegtigris című filmet, emlékszel arra a jelenetre, amikor Lali mondja Csokinak, hogy

Lali: Csoki! Ne beszélj spanyolul!

Csoki: Miért?

Lali: Mert nem tudsz!

Ez vonatkozik rád is. Ha nem vagy jó az adminisztrációban, ne foglalkozz vele, mert csak tönkre teszel mindent, de amiben jó vagy, azzal pedig minél többet foglalkozz, hiszen élvezed, imádod és a céged is így halad a legjobban.

Lépj át a cégvezetői korláton, lépj túl magadon! Vagy fejleszd magad és tanuld meg az adott területet, vagy keress valakit, akinek csak az lesz a feladata és Te foglalkozz azzal, amiben a legjobb vagy.

Ha ezt megteszed, már holnap sokkal jobban fogod érezni magad, hiszen nem kell olyat csinálni, amit gyűlölsz, illetve a céged is sokkal jobban fog menni.

3. korlát: a rendszer:

Te, mint vállalkozó képes vagy uralkodni a káoszon és a legnagyobb bizonytalanságban is higgadt maradni. Ez egy áldott nagy képességed. A legtöbb ember erre képtelen. Viszont a Te korlátaid is végesek! Lehet, hogy kézben tudsz tartani 3 gyeplőt, lehet, hogy 4-et is, de ha újabb és újabb feladat hárul rád, akkor egyszer csak nem az lesz, hogy a következő feladatnak nem tudsz megfelelni, hanem egyetlen feladatnak sem fogsz tudni megfelelni. A túlterhelés eredménye a totális lefagyás. Fogalmad nincs, hogy mivel foglalkozz, hova kapj, mit csinálj és az eredmény az, hogy semmit sem csinálsz, aminek a vége a céged összeomlása.

A megoldás a rendszer építése.

Lehetsz akár 2-3 fős vállalkozás, vagy 10-30 embert foglalkoztató cég. Ha a cégedben ma még nincs rendszer, nincs pénzügyi kimutatás, nincsenek rendszeres megbeszélések, nincsenek tervszámok, tudd, hogy robogsz a szakadék felé. Lehet, hogy most még nem látod, de a rendszer nélküli fejlődésnek egyetlen lehetséges kimenetele van, az pedig az összeomlás.

Ha végig olvasod, az eddigi összefoglalót, jól látszik, hogy a teljes kép csak egy nagyon pici része a marketing, csak egy nagyon kicsi része a vevőszerzés, az értékesítés. Ha csak ezekben vagy jó, csak ezekre figyelsz, nem fogod elérni a célodat és nem lesz céged, amire büszke lehetsz, amire büszke lehet a gyermeked, unokád.

Személy szerint engem hihetetlen mértékben motivál, hogy maradandót alkossak az a tudat, hogy egyszer majd ott fog állni a mostani cégem 50. évfordulóján az unokám és azt mondja magában elismerően, hogy “Ez a nagyfater nem volt semmi, hogy egy ilyen céget felépített!”.

Lásd, hogy nincs más út, mint a korlátok megkeresése és azok kezelése.

Ha ma a céged nem úgy megy, ahogy szeretnéd, akkor lépj túl a korlátokon!

1: Fejleszd magad és legyél kiváló vezető!

2: Fejleszd a rendszered, építs igazi vállalkozást és delegálj!

Ha ezeket megteszed, lesz egy sikeres vállalkozásod, lesz szabadidőd, lesz magánéleted és ha neked is fontos, ott fog állni az unokád a céged 50. évfordulóján tartott ünnepségen és magában elismerően fog bólogatni, hogy “Ez a nagyfater/nagymuter nem volt semmi, hogy egy ilyen céget összehozott!”

A nagy kérdés, hogy mindezt hogyan tedd meg?

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: VHK Blog Cikkek