Moderator© Értékesítési Rendszer oldalát Juhász Attila kezeli. Sütik is vannak, nyilván. Rendben!
Menü

7 tünet, mely azt mutatja, hogy a céged nem életképes piacon működik!

Ha úgy ítéled meg, hogy céged jelenlegi helyzete egyre csak romlik, akkor AZONNAL CSELEKEDJ!

Mi a teendő, ha a 7 tünet alapján úgy értékeled, hogy változtatnod kell?

Ne feledd, Te döntöd el, hogy kényszervállalkozó vagy, aki süllyed a hajójával együtt, vagy hatékony cégvezető, aki képes nehéz döntéseket meghozni!


 

Előre tisztázzuk! Mai bejegyzésem célja NEM a sokkolás!
NEM az, hogy letargiába döntselek és NEM kívánok ítélkezni a céged helyzete felett.
NEM én döntöm el, hogy a vállalkozásod jó irányba halad-e vagy sem!

Egyszerűen azt látom, hogy nagyon sok vállalkozó VÁR! Vár a csodára, vár arra, hogy majd valaki megmenti! Jön a másik kormány, végre csődbe megy a konkurencia, a vásárlók egy csapásra újra olyanok lesznek mint régen…. A RÉGI SZÉP IDŐK NEM JÖNNEK VISSZA!

A mai bejegyzésem SOKKOLÓ lesz!

Biztos vagyok, hogy sok vállalkozó dühös lesz, tudom, hogy sokan le fognak iratkozni, de ha lesz egy maréknyi cégvezető, aki ennek a bejegyzésnek a hatására új/jobb útra lép, akkor mindenképpen megérte…

Kezdjük akkor!….

A világ átalakulóban van! Egyes iparágak teljesen tönkre mennek és újak születnek. Amik viszont fennmaradnak, azok jelenleg is drasztikus átalakuláson mennek keresztül.

Ez számunkra, kisvállalkozók számára azt jelenti, hogy nagy levegőt véve meg kell néznünk, vajon a mi iparágunk talpon marad-e, érdemes-e akár csak egyetlen másodpercet is tovább foglalkozni a jelenlegi vállalkozásunkkal. Nézd végig ezt a 7 pontot és amennyiben akár csak 1 is igaz a piacodra, akkor NE dugd a fejed a homokba!

7 tünet, ami azt mutatja, hogy azonnali változásra van szükség!

1: A konkurencia nagy része KAMIKAZE vállalkozó!

A kamikaze vállalkozók azok, akik teljesen kétségbe vannak esve és minden racionalitást mellőzve már csak egyetlen cél lebeg a szemük előtt “árbevétel!”. Árbevétel minden áron, bármi áron! Ők azok, akik képesek egy 100 forint beszerzési árú terméket 50 forintért eladni csak azért, hogy árbevételre tegyenek szert. Már nem számolják azt, hogy profitábilisak-e, már csak az számít, hogy végre egy kis pénzhez jussanak.

Tipikus jelük: “70% árkedvezmény” és a hasonló reklámok

Ha ilyen piacon vagy, két lehetőséged van:

A: Túl kell élni!

A kamikaze vállalkozókban az a jó, hogy hamar halnak. Gyorsan felélik a tartalékaikat és gyakorlatilag öngyilkosságot követnek el. Itt az egyik jó stratégia, ha kivárásra játszol. Ki kell várni, amíg kipusztulnak ezek a cégek és amikor a vevők elkezdenek újra vásárolni a piacon, akkor Te fogod örökölni az ő vevőkörüket is. Itt a nagy kérdés, hogy mikorra halnak ki a kamikaze pilóták. Ez piaci sajátosság. Ahol a konkurencia kis tőkével rendelkezik, azok hamar halnak. Ahol sokáig lehet hülyeséget hülyeségre halmozni, mert bírják finanszírozni… Ott akár évek is eltelhetnek, mire teljesen tönkre mennek. Ha ezt az utat választod, AZONNAL minimumra kell csökkenteni a költségeidet és nagyon tudatosan, minden forintot megragadva maximalizálni a profitot. (Ez minden vállalkozásra igaz, de ebben az esetben élet-halál kérdés a gyorsaság és a maximalista látásmód!)

B: Ha úgy látod, hogy nem tudod finanszírozni azt az időszakot, amíg a kamikaze pilóták kihalnak, evezz más vizekre!

2: A vevők halasztott fizetéssel fizetnek és nagy részük fizetésképtelen, vagy csak egyszerűen nem akar fizetni.


 

 

 

Ezen nincs mit magyarázni. A vevő az, akinek valami kell, azt elveszi és cserébe pénzt ad. Ha csak a termék/szolgáltatás kell, de fizetni nem akar, az nem vevő, azt máshogy hívják! Ebben az esetben három lehetőséged van:


A: Egyszerűen áttérni azonnali fizetéses konstrukcióra. Ebben az esetben jó megoldás lehet, ha akár adsz 1-5% kedvezményt cserébe. Kérdezd meg a vevőidet, hogy “Ha adnék X% kedvezményt, hajlandó lennél azonnali fizetéses vásárlásra? Hidd el, a jó ügyfeleid örömmel fogják fogadni! Azok, akik ragaszkodnak a halasztott fizetéshez, azok azt mondják, hogy “Add ide a pénzedet 30/60/90 napra, mert addig én akarom használni!” Ez korrekt hozzáállás?


B: Minősíted az ügyfeleidet és csak annak adsz átutalásos számlát, akiről biztosan tudod, hogy időben utal. Ha egyszer is késik, azonnal átesik a KP-s vásárlók körébe.

C: Új vadászmezőket keresel!

3: A vevőket egyetlen dolog érdekli, amikor arról döntenek, hol vásároljanak, ez pedig az ÁR!

Megrögzötten tiltakozom az ellen, hogy rányomjuk a bélyeget egy piacra “ITT CSAK AZ ÁR SZÁMÍT!”. Meggyőződésem, hogy minden piacon van olyan rész-szegmens, ahol nem az ár a legfontosabb és hajlandóak a minőségre áldozni. Viszont azt is látni kell, hogy vannak olyan piacok, ahol annyira kevesen vannak a minőség iránt elkötelezett vevők, hogy rájuk nem érdemes alapozni. Ha ilyen a Te piacod is, akkor a rossz hírem, hogy nincs “a” verzió, csak “b” és “c”.

B: Új vadászmezőket kell keresni! Keress más célpiacot, keress más beszállítókat és foglalkozz olyan termék, vagy szolgáltatás értékesítésével, aminek a vevői minőségibbek!

C: Számold fel az üzleted! A sikeres vállalkozó nem az, aki sosem esett “pofára”! A sikeres vállalkozó az, aki mindig egyszer több alkalommal kel fel, mint amennyiszer padlóra került! Tudom… “Mi lesz a munkatársakkal?” A jó munkaerőt ha kell, magaddal tudod vinni, de legyen a szemed előtt: Ha nem számolom fel az üzletet, akkor vajon a munkatársaknak meddig lesz munkahelyük? Ennél keményebb kérdés: Amíg én azon gondolkozom, hogy ha a cégemet bezárom, akkor a munkatársak miből fognak élni, addig ki gondolkozik azon, hogy az én családomnak miből lesz meg a napi betevője?

FONTOS! A cég bezárása csak végső lehetőség! Általában mindig van jobb alternatíva és mindig van kiút a szorult helyzetből! Nagyon kevés az a piac, ahol az egyetlen racionális döntés a kivonulás. Viszont ha nincs más jó döntés, akkor ezt kell meghozni!

4: Az elmúlt 5 évben évről évre nehezebb a helyzet és a konkurenciád is szenved!

Ha jól látható, hogy a piacod az elmúlt időszakban egyre szűkül, egyre nehezebb talpon maradni és a közeljövőben sem várható jelentős változás, akkor két lehetőséged van!

A: Valami forradalmian új dologgal előállni, ami alapjaiban rázza meg a piacod. Ilyen lehet például egy előfizetéses konstrukció, ahol nem azt mondod, hogy “autószerviz”, hanem azt mondod, hogy “Fizess egy havi díjat és ezért cserébe rendszeresen ellenőrizzük az autódat és ha valami meghibásodás van, akkor a havi díjon felül semmit nem kell fizetned, az autódat megjavítjuk!”. Ez a fajta üzleti modell lesz a jövő, ebben teljesen biztos vagyok! Ma egyre több kisvállalkozó indít hasonló üzleti vállalkozást.

Most azt kéne írnom, hogy ezek mennyire szuperül mennek. A valóság az, hogy amelyiket alaposan megtervezték, piacot kutattak és jól bevezették a piacra, azok nagyon jól mennek és persze látunk példát óriási kudarcokra is. Egy biztos! Ma az előfizetéses rendszerek újdonságnak számítanak és kiváló eredményeket produkálnak!Ha úgy érzed, hogy az előfizetéses modell a Te iparágadban nem működik (megj: De! Működik, csak még nem találta ki senki, hogyan csináld. Itt az ideje, hogy végre Te légy az első és piacot robbants!), akkor nem marad más út, mint a “b” verzió:


B: Lépj ki a piacról és fogj olyanba, aminek van értelme! Miért lettél vállalkozó? Azért, hogy életed végéig szenvedj? A fenéket! Egy céget bezárni és újba kezdeni nem szégyen! A céged nem egy hajó és Te sem vagy hajóskapitány, hogy a cégeddel együtt neked is a hullámsírba kelljen veszni! Ha süllyed a hajó és nincs mód a megmentésére, akkor keres magadnak más vizeket, keress magadnak másik hajót! Csak rövidlátó, betokosodott gondolkodású kényszervállalkozó süllyed el a cégével együtt! FONTOS! Ha van családod, akkor nem csak a saját életeddel “szórakozol”, de a családodéval is!

5: A nagykerek megkerülve a kiskereket, maguk jelennek meg a végfelhasználói piacon!

Ha Te vagy a kisker, ez nagyon veszélyes helyzet! Teljesen ki vagy szolgáltatva a nagykernek, hiszen ha Ő a Te beszerzési áradon kezdi a termékeit forgalmazni, még mindig van haszonkulcsa. Ez a helyzet, illetve a kétségbe esés eredményezheti azt, hogy a nagyker nyit egy kisker üzletet és leviszi az árait odáig, ahol Te már képtelen vagy profitábilisan működni. Ha ilyen piacon vagy, egyetlen észszerű lehetőséged van:

Nagyon bebiztosítani magad!

Még ha nagyon meg is bízol a nagykerben, rátennéd a családod életét? Csak megjegyzés, hogy ha megbízol a nagykerben, akkor éppen a családod életét bíztad rá! Ilyenkor a “Megbízok mindenkiben, de azért a puskaport szárazon tartom!” elvet követve keress olyan piacokat, ahol a beszállítód nem egyértelmű konkurensed! Pl. ha cipőt árulsz és a beszállítód is megjelenik, mint kisker, akkor vegyél fel a termékeid közé olyan termékeket is, amit más beszállítótól vásárolsz. Így ha mégis leviszi a beszállítód az árat, egyszerűen kiveszed a kínált termékeid közül az adott beszállító termékeit.

6: A piacon nagy a korrupció és a döntéshozó elválik attól, aki az ellenértéket fizeti.

Tipikusan állami szektor, ahol kimondottan, vagy kimondatlanul, de gyakran találkozhatunk korrupciógyanús ügyletekkel. Ha ilyen piacon mozogsz, három lehetőséged van:

A: Hidd el, hogy nem minden állami, vagy ahhoz közeli üzletkötés alapja a korrupció! Vannak olyan tenderek, ahol tényleg a jobbik nyer és nem fizetett le senkit. Legyél Te a legjobb! Válogasd ki, hogy hol nem a zsebbe csúsztatott pénzek döntenek és indulj azokon a tendereken, működj együtt ilyen cégekkel! A többiről pedig tudomást se szerezz!

B: Keresel új vadászmezőket!

C: Beállsz a korrupt, vállalkozóknak becézett bűnözők sorába!

7: A piaci szereplők üzleti modellje adócsalásra, pilótajátékra, vagy más törvénysértő tevékenységre épül!

Az utóbbi időben szinte minden hétre jut egy pilótajáték botrány és bukik le néhány nagy cég, akik legális formában teljesen működésképtelenek lettek volna…

Addig, amíg a piacodon egy-két ilyen bűnöző van, addig nem vagy nagy veszélyben, viszont ha piacvezető lesz, vagy közel kerül a piacvezető státuszhoz, esetleg a piacot elsősorban ilyen cégek uralják, akkor egyetlen lehetőséged van: MENEKÜLJ! Azonnal kezdj el dolgozni egy alapjaiban véve más üzleten! Foglalkozz valami teljesen mással, építs új vállalkozást!

A világ átalakulóban van, NEKED IS VÁLTOZNI KELL! Ha nem vagy abban a szerencsés helyzetben, hogy a céged jelenleg felfelé ível, akkor itt az ideje, hogy elgondolkozz a jövődön!

Válaszolj a következő kérdésekre!:

Vajon jó piacon vagyok?
Vajon van potenciál a vállalkozásomban?
Vajon én magam alkalmas vagyok cégvezetőnek?


Amennyiben bármelyik kérdésre “nem” a válasz, azonnal változtatnod kell!

Egy új vállalkozás beindítása 2-6 hónap! Ennyi idő alatt lehet...

  • piacot kutatni
  • kidolgozni egy jó üzleti koncepciót
  • előkészíteni a vállalkozást a piaci bevezetésre
  • és levezényelni egy nagy piaci bevezetést.


2-6 hónap után egy jól felépített új vállalkozás képes PROFITOT termelni!

Ha úgy ítéled meg, hogy céged jelenlegi helyzete egyre csak romlik, akkor AZONNAL CSELEKEDJ!

Mire vársz? Minél tovább vársz, annál nehezebb helyzetbe fogsz kerülni!

Engedd meg, hogy őszinte legyek:

Az én nézetemben a kényszervállalkozó és a “CÉGVEZETŐ” között az egyik legnagyobb különbség, hogy képes-e nehéz döntéseket meghozni. Azt mindenki el tudja dönteni, hogy délelőtt, vagy délután menjek a boltba kenyérért.

Azt viszont, hogy “OK! Ez így nem megy tovább! Azonnali és radikális változásra van szükség a cégen belül!”, vagy éppen “OK! Ez így nem megy tovább! Most azonnal felszámolom az üzletet!”… Na ilyen döntést csak egy CÉGVEZETŐ képes meghozni.

Egy kényszervállalkozó megvárja, amíg elúszik minden és a maradékot elviszi a behajtó cég.

Mi a teendő, ha a fentiek alapján úgy értékeled, hogy változtatnod kell?:

Írd össze, hogy mi az, amihez értesz, mi az, amivel foglalkozhatnál!

Téves gondolkodásmód, hogy “Én pék vagyok, csak ehhez értek!”.

Mindig van még legalább 100 dolog, amiben jó vagy! Ezeket mind írd fel!

Piackutatás! Készíts kérdőívet és a potenciális vevőket kérdezd meg, hogy szükségük lenne-e egy ilyen szolgáltatásra! Ha úgy érzed, hogy a piackutatás csak a “nagyok játékszere”! Akkor itt az idő, hogy észbe kapj! Ma már nem érzések alapján vezetjük a cégünket, hanem az alapján, amit a piac mond.

Kidolgozni, hogy a Te új vállalkozásod miben fog többet és jobbat adni, mint a leendő konkurensek
Jó hír, hogy a magyar vállalkozók elsöprő része kényszervállalkozó. Ért egy szakmához és az alapján indított egy vállalkozást (autószerelő nyit egy autószerelő műhelyt), de a “cégvezetés” mint szakmához semmi köze nincs. Ilyen piacon egy kis gondolkodást és piackutatást követően zseniális üzleti modelleket lehet felállítani.

Piaci bevezetés: Ma már nem úgy nyitunk üzletet, hogy csendben, észrevétlenül felhúzunk egy cukrászdát és az egyik napfényes hétfő reggel kiírjuk, hogy “nyitva”! Ma egy Hatékony Cégvezető már a piackutatást követően elkezdi reklámozni a hamarosan beinduló vállalkozását és ahogy közeledik a “nagy nap”, egyre hangosabban kommunikál, egyre több embert ér el és azon a bizonyos napsütötte hétfő reggelen kígyózó sor fogja várni az üzlete nyitását.

ITT AZ IDŐ!

El kell döntened, hogy hova szeretnél tartozni!

Te döntöd el, hogy kényszervállalkozó vagy, aki elsüllyed a hajójával együtt, vagy hatékony cégvezető, aki képes nehéz döntéseket meghozni!

Ne feledd!

A sorsodért csak és kizárólag TE vagy a felelős!

Ha jól mennek a dolgaid, az Neked köszönhető, ha rosszul mennek a dolgaid, az is Neked köszönhető!

Ha a jelenlegi helyzeteddel nem vagy elégedett, azon csak TE tudsz változtatni!


Kategória: Vállalkozói Gondolkodásmód

Szerző: Surányi Ferenc

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: VHK Blog Cikkek